Blog

Hoe kun je profvoetballer worden?

Voetbal is een sport die door veel mensen wordt beoefend. In Nederland zijn het vele duizenden jongens, meisjes, mannen en vrouwen die voetballen. Het aantal meisjes en vrouwen die deelnemen aan voetbal neemt ook toe. Ook de aandacht voor vrouwenvoetbal neemt aanzienlijk toe, omdat het Nederlands vrouwenelftal goed presteert. Zo wisten de Oranje Leeuwinnen zich te plaatsen voor het WK voetbal in Canada. Hier hebben ze een aantal knappe prestaties neergezet. Helaas was er nog niet echt sprake van een Oranjekoorts, omdat het WK door het tijdsverschil met Canada’s nachts werd uitgezonden, maar niettemin is het natuurlijk een positief teken.

Populariteit bij jongens
Voetbal is onder veel jongetjes populair, omdat zij als profvoetballer veel geld kunnen verdienen en in de spotlights staan. Profvoetballers worden wereldwijd geadoreerd en dat zie je ook terug als je naar de media kijkt. Profs zijn veelvuldig in het nieuws en verdienen bakken met geld. In de ogen van velen zijn ze te benijden. Ze oefenen hun hobby uit, krijgen er vorstelijk voor betaald en zijn financieel onafhankelijk. Dit is overigens niet weggelegd voor iedere prof. Bij sommige clubs verdienen spelers ‘slechts’ een paar duizend euro. Voor het uitoefenen van je hobby is dat nog altijd een mooi bedrag, maar anderzijds kun je je niet financieel onafhankelijk voetballen.

Hoe kun je prof worden?
Je wordt als eerst gescout door een profclub. Uiteraard dien je wel over de gewenste kwaliteit te beschikken. Als je als kind geen talent hebt, dan is de kans klein dat je zult worden gescout door een profclub. Het is dus belangrijk dat je talent hebt. Mocht je uiteindelijk worden gescout door een voetbalclub, dan kom je terecht in de jeugdopleiding. Hier wordt je opgeleid tot een profspeler. Voordat je prof bent zul je een lange weg moeten afleggen. Je doorloopt eerst allerlei jeugdelftallen. Ieder jaar vallen er overigens ook veel jongens af, omdat ze door de trainers van de elftallen als niet genoeg worden beschouwd. Deze jongetjes keren vaak weer terug naar hun amateurclubs. Mocht een jeugdspeler door een profclub als niet goed genoeg worden bestempeld, dan betekent dit niet dat een speler geen kans maakt op een profcarrière. Er zijn genoeg voorbeelden van profspelers die later alsnog bij een profclub terecht zijn gekomen.

Het belang van schoolzwemmen

Er is een lange tijd geweest dat schoolzwemmen tot de standaard schoolweek behoorde. Een keer per week met de bus naar het binnenbad om daar je zwemkunsten te vertonen (voor de waterratjes) of om met kleine stapjes het zwemmen onder de knie te krijgen (voor de angstige onder ons). De zo gevreesde zwemjuf met de haak in haar hand die langs de kant stond de kinderen toe te schreeuwen om ze zo de overkant van het bad te kunnen laten halen. Dat kun je wellicht zelf ook vast nog wel herinneren.
Schoolzwemmen behoort helaas tot het verleden, want subsidie voor het schoolzwemmen is stopgezet. De kinderen zullen nu alleen via de reguliere (en veelal dure) zwemlessen hun zwemdiploma moeten halen. En niet alleen het A-diploma, maar liefst ook nog B en C. Dat tikt lekker aan voor de ouders. Bovendien hebben ouders tegenwoordig weinig tijd en zin om nog met hun kroost naar het al zo hete zwembad te gaan en daar zo hun kostbare tijd zitten verdoen, terwijl hun kind zijn uiterste best doet om zo snel mogelijk van vlag naar vlag te kunnen komen.

Toekomstmuziek

Het zou toch mogelijk moeten zijn om voor iedereen een zwemdiploma te kunnen behalen, arm of rijk. Het schoolzwemmen moet terugkomen en de gemeentes zouden juist meer subsidies moeten geven zodat de kinderen al vanaf jongere leeftijd kunnen gaan schoolzwemmen, bijvoorbeeld in groep 4, in plaats van in groep 5 of 6. Schoolzwemmen zou een vast onderdeel van de schoolweek moeten zijn of desnoods aansluitend aan school via de buitenschoolse opvang geregeld moeten kunnen worden. Het zou voor de ouders een fantastische uitvinding zijn als dit zo kan, dat scheelt ze enorm veel tijd (die ze niet hebben) en ergernis aan het tropische zwembadklimaat en zo kan kindlief zijn diploma halen en hoeven pap en mam er alleen maar voor te zorgen dat ze aanwezig zijn bij het afzwemmen. Met cadeautje weliswaar. Schoolzwemmen is niet allen belangrijk omdat het ook voor arme mensen mogelijk moet zijn om hun kinderen zwemmen te leren, maar ook omdat beweging moet worden gestimuleerd. Sport is van groot belang om een gezond lichaam te kunnen krijgen en te kunnen behouden.

Aanvalslinie van Real Madrid

Karim Benzema en Cristiano Ronaldo arriveerden in 2009 bij de Koninklijke. Eind 2013 kwam Gareth Bale Real Madrid versterken en werd één van de duurste transfers ooit. Voorheen was het duo Benzema en Ronaldo altijd trefzeker, maar sinds de komst van Bale is het altijd trefzeker. Sinds de komst van Bale is het duo veranderd in een trio en gaat sindsdien door het leven als BBC (Benzema – Bale – Cristiano). 

Gewonnen prijzen door de aanvalslinie van Real Madrid

De aanvalslinie BBC van Real Madrid maakte onmogelijk veel doelpunten in alle competities waarin zij mee speelden. Zie hieronder een overzicht met prijzen die de BBC voor Real Madrid mee heeft geholpen bij elkaar te spelen:

 • Wereldkampioenschap voetbal voor clubs
 • UEFA Champions League
 • UEFA Super Cup
 • Spaanse Beker
 • Spaanse Super Cup (Runner-up)

BBC Bale Benzema Cristiano

Kritiek op BBC

De laatste is er veel kritiek op de aanvalslinie van Real Madrid. De BBC heeft het begin van seizoen 2014/2015 veel goede wedstrijden gespeeld, uitmuntend eigenlijk, maar de fans verwachten nu dat iedere wedstrijd zo goed gespeeld gaat worden. Er zijn door BBC ook hier en daar wat slechte wedstrijden gespeeld waardoor de kritiek natuurlijk nog groter wordt.

Vaak wordt er gezegd dat er problemen in de verdediging zitten bij Real omdat ze vaak tegen doelpunten krijgen, maar er liggen ook cruciale fouten in de voorhoede van de Koninklijke. Ancelotti antwoorde op een journalist:

”Ons probleem ligt niet achterin, maar voorin juist! We kunnen de oplossing niet vinden en missen effectiviteit in ons spel. De BBC speelt al een aantal slechte wedstrijden maar dat heeft ook niet perse met hun persoonlijk te maken. Iedereen is immer verantwoordelijk voor het verdedigende én aanvallende spel. Soms moet je de bal sneller en vaker laten gaan dan zoals we nu doen.”

Ook liet Ancelotti de volgende woorden weten:

”We spelen slecht en dat is mijn verantwoordelijkheid. Dit is mijn elftal en ik blijf achter mijn spelers staan. We moeten snel uit deze situatie komen en wat mensen ook roepen, dit is mijn elftal en dat blijft ook zo!”

Lionel Messi

Messi Lionel Messi, wie kent deze Argentijnse voetballer nou niet? De speler van FC Barcelona wordt gezien als ’s werelds beste speler en dat is ook niet zo gek. Messi heeft in zijn loopbaan als speler meer dan 400 doelpunten gemaakt in minder dan 500 wedstrijden. Ook heeft Messi vandaag de dag ruim 150 assists op zijn naam staan, dat is ook uitzonderlijk hoog! Hieronder ga ik het hebben over feiten die je misschien niet eens wist van Lionel Messi!

Groeiproblemen

Op elfjarige leeftijd werd er een groeihormoon deficiëntie ontdekt bij de jonge Argentijn. Er was toen ook volop interesse uit verschillende teams over de hele wereld in de jonge Argentijn, maar niemand kon of wilde de zorgkosten van zijn groeiprobleem betalen omdat de sportclubs het te risicovol vonden. Messi moest iedere dag een injectie nemen en die kosten van zijn zorg waren erg hoog. Door de kosten van zijn zorg is de transfer op de jonge leeftijd met River Plate ook niet door gegaan. De kosten van de zorg van Messi zijn niet precies bekend, het is wel bekend dat de kosten onbetaalbaar waren voor de Argentijnen.

Vertrek naar FC Barcelona

Inmiddels had FC Barcelona ook hoogte gekregen van de talentvolle Argentijn en bood hem en zijn familie aan om voor de Catalanen uit te komen. Alle medische kosten zouden worden vergoed door de Catalanen en dat was ook interessant dus voor de Argentijnse familie. Het contract werd getekend in een restaurant net buiten Barcelona. Wat grappig is om te weten, is dat het contract niet een papier is met een gedrukte tekst, maar het contract is een servet. Carles Rexach, sportdirecteur van FC Barcelona, wilde per direct Lionel Messi inlijven in de jeugd school van de Catalanen. Rexach was bang dat Messi een overstap zou maken naar een andere Europese topclub want de concurrentie was moordend!

Cristiano Ronaldo wint voor de derde keer de Ballon d’Or!

2014 is een prachtig jaar geweest voor Cristiano Ronaldo. Vele records zijn gebroken en veel prijzen zijn er gewonnen. Ronaldo kan terug kijken op een prachtig seizoen die hij heeft gehad. Met Real Madrid heeft hij de Champions League gewonnen en de Copa del Rey. Helaas moest de topspeler de finale aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege een blessure. Wel won de topschutter de Gouden Schoen, deze prijs moest hij wel delen met Luis Suárez.

Champions League

2014 heeft de Portugese international dus prachtig afgesloten. met een recordaantal doelpunten heeft hij Real Madrid aan de hand genomen naar de finale van de Champions League. Ook deze finale wonnen ze van hun grote rivaal die uit dezelfde stad kwam met 4 – 1! In totaal heeft Cristiano Ronaldo 16 doelpunten gescoord tijdens het toernooi. In de finale scoorde hij ook nog een goal waarmee hij het record van Raúl.

Copa del Rey & Liga BBVA > Cristiano Ronaldo

Ook heeft Ronaldo met de Koninklijken successen gekend in de Copa del Rey. Zoals ik al eerder verwees moest hij de finale tegen FC Barcelona aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure. In de Copa del Rey heeft de Portugees drie goals gescoord in zes wedstrijden, maar het is nog niet afgelopen dus er kunnen er nog een hele hoop bij komen. Verder is Ronaldo ook goed bezig in de Liga BBVA. In dertig wedstrijden was het 31 keer tref zeker.

Hieronder een overzicht met prijzen die de Portugees heeft gewonnen met Real Madrid:

 • Spaanse beker: 2xCR_derbi_2013_cropped
 • Spaans landskampioen
 • Supercopa
 • UEFA Champions League
 • UEFA Super Cup
 • WK voor clubteams